Depressie

Neurofeedback is behulpzaam bij verschillende soorten van depressie (waaronder: PMS – premenstrueel syndroom, PPD – post partum depressie of postnatale depressie, unipolaire depressie, reactieve depressie, seizoensgebonden depressie, bipolaire stoornissen) en de bijkomende symptomen zoals: slaapstoornis, angst, vermoeidheid, pijnklachten, alcohol afhankelijkheid, agressief gedrag.
Of de depressie nu een genetische oorzaak, een jeugdtrauma of een andere traumatische (fysiek of emotioneel) of een fysiologische oorzaak heeft, een neurofeedback training blijkt zeer effectief te werken.
Tijdens de training zal de hersenbalans verbeteren, waardoor het depressieve gevoel verdwijnt. Men gaat blijer en vrolijker de dag door. Het zou daardoor kunnen dat het idee ontstaat dat de antidepressiva geminderd kunnen worden. Wij raden u aan dit met uw behandelend arts te overleggen. Voor het afbouwen van de dosis antidepressivum is namelijk degelijke medische begeleiding nodig.

Ook indien de depressie veroorzaakt wordt door ernstige emotionele en fysieke traumatische ervaringen zoals: verkrachting of ander lichamelijk geweld, chemotherapie, negatieve effecten na narcose, is neurofeedback zeer effectief gebleken.
Het is bekend dat, indien er sprake is van een depressie, er vaker een depressieve periode op kan treden. De neurofeedback kan er voor zorgen dat deze depressieve perioden minder vaak op zullen treden tot zelfs geheel verdwijnen.

Ondersteuning met behulp van neurofeedback tijdens het afbouwen van de medicatie blijkt zeer effectief. Houdt u er rekening mee dat het aantal sessies wat nodig is, beduidend lager ligt bij mensen die geen medicatie gebruiken.

Brainbalance - praktijk voor neurofeedback